Kanadai stabil államkötvénnyel a kettős Magyar -USA adózás kivédésére dolláros TBSZ számlán

Kanadai Államkötvények

Kanadáróól, sok esetben mindenkinek a juharfák, a jégkorong , a jó levegő és a szabadásg jut eszébe. De ma amikor a kettős  USA-Magyar adoztatás van küszöbön egy lehetőségnek is kiváló lehet. Gondojon bele, már meglevő USD dolláros számláján vagy kanadai papírokat, részvényt , kötvényt vásárol ami Ön számára új, vagy eladja a 35-60%-os Apple, Alphabet, Netflix, Nvidia részvényeit és egy fix kanadai államkötvénybe fekteti , akár a kanadai válalatok részvényeibe. De mely részvények is jöhetnek szóba? Ilyen például a Nutrien és a Canadian National Railway Company. De nézzük elsőkörben meg az államkötvényt, a Kanadai Államkötvényt amely 5 évre szól és 2028-ban jár le.

Kanada egyre nagyobb számban várja a bevándorlókat

Vajon mennyire stabil Kanada GDP-je hazánkhoz képest?

Egy szóval is mondhatnám, hogy sokkal, de nem ezt teszem, inkább kifejtem bővebben. A kanadai jegybank arra számít, hogy a gazdaság elkerüli a recessziót, és a múlt hónapban 0,8%-os növekedést prognosztizált a harmadik és a negyedik negyedévre is. Azóta az előzetes adatok már a második egymást követő negyedévben, a harmadik negyedévben sekély gazdasági zsugorodást jeleztek. Elemzők szerint ha az amerikai aktivitás lassul, akkor a kanadai gazdaság is zsugorodhat a folyó negyedévben. Kanada exportjának mintegy 75%-át az Egyesült Államokba küldi. Kanada az elmúlt hetekben is fokozta a bankszektor megerősítésére irányuló erőfeszítéseit, hitelgaranciák felajánlásával enyhítve a globális pénzügyi válság közelgő hatásait, amely várhatóan a nagyobb visszaesés felé sodorhatja az országot. Ez az intézkedés összhangban van az Egyesült Államokban és Európában elfogadott hasonló, több milliárd dolláros programokkal, amelyek célja a hitelpiacokba vetett bizalom helyreállítása a számos bankcsődöt követően, amelyek elsősorban a bajba jutott amerikai jelzáloghitelekbe történő befektetésekhez kapcsolódtak.

Gendersemleges lesz a Kanada nemzeti himnusza

Kanadai Államkötvény

2023-ban Kanada is bocsátott ki 4 milliárd kanadai dollár értékben Államkötvényt, országa stabiitása érdekében. A lejárat április 26-a, azaz pont ötvre bocsátotta ki. Ezeknek az államkötvényeknek a minimum vásárlása 5000 USD és éves kamatot fizetnek. A kamatfizetés minden év áprilisában történik meg és éves 3,75%. Jelenleg a Kanadai Államkötvény az áprilisi kibocsátáshoz képest 96,8%-on áll. Így a Kanadai Álamkötvény vásárlása éves 4,64%-ot hozhat dollárban. A Kanadai Államkötvényt dolláros kötvényben vásárolhatja meg, akár dolláros számlára vagy eurós számlára de akkor számoljon a devizakockockázatokkal főleg, ha forintban érkezik a befizetés. A kanadai miniszterelnök Justin Trudeau megjegyezte, hogy a  Bank of Canada agresszív monetáris politikai szigorításával hosszú utat tett meg az infláció megfékezésében.

Kettős USA-Magyarország adózás kamatjövedelemre:

Innen nincs visszaút: élesedik az adóháború Magyarország és az Egyesült Államok között, az amerikai cégek is rosszul járnak

első rész

Szeretném elsőre megjegyezni a konkrét kamattörvények és ennek észletei még nem jöttek ki , ezért semmilyen formában ezen irás ezen részére nem szeretnék feelösséget vállalni. Mivel ezen írás adószakért tollából van idézve: “Egyezmény alapján, magyar magánszemély részére kifizetett kamatjövedelemből (például kötvények hozama) az Egyesült Államokban nem vonnak forrásadót. Így azok után eddig csak Magyarországon kellett jövedelemadót fizetni. 2024-től a szövetségi szintű 30%-os amerikai forrásadó a kamatjövedelmek esetében alkalmazható lesz. Azzal, hogy a magyar szabályok szerint a nem egyezményes államból származó kamatjövedelem egyéb jövedelemnek minősül, amelynek 89%-át az szja-n felül 13% szociális hozzájárulási adó is terheli.  A jó hír, hogy az Egyesült Államokban megfizetett adó 90%-ával lehet csökkenteni az SZJA-fizetési kötelezettséget. A rossz, hogy a szociális hozzájárulási adóteher egyáltalán nem csökkenthető vele, és a szocho plafon sem alkalmazandó.

Második rész

Így amennyiben az amerikai kamatjövedelemből az Egyesült Államokban 30% forrásadót vonnak le, akkor Magyarországon már nem merül fel szja-fizetési kötelezettség. Viszont a jövedelem 89%-a után 13% szociális hozzájárulási adót kell fizetni. (Megjegyezzük, hogy 2023. július 1-seje óta az szja törvény szerinti kamatjövedelem esetén is felmerül szocho-plafon nélkül szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség. Aennyiben az értékpapír 2023. június 30-át követően kerül beszerzésre.) ”  RSM Hungary Zrt. adótanácsadó cég írta a honlapján

USA kötvények

Treasury bond definition | Dzengi.com

Az US kötvényekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva, a törvényjavaslat értelmében az OECD tagállamban székhellyel rendelkező személy által fizetett kamat az egyezmény megszűnését követően várhatóan kamatjövedelemnek – és nem egyéb jövedelemnek – fog minősülni.
A hatósági állásfoglalással kapcsolatban azt írták, hogy ehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak címzett állásfoglalás kérésre lenne szükség, azonban félő, hogy az adóhatóság válasza nem lesz kedvező. De Tartós Befektetési Számla einditásával vagy azon tartásával kivédhető az összes iyen félelem.

A TBSZ számla a tartós befektetési szerződések adókedvezménnyel álló technikai megvalósítási formája

A magyarországi személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995.évi CXVII tv.) szerint a tartós befektetési szerződés előnye, hogy az ebből keletkező nyereség (kamat, illetve árfolyamnyereség) után a számlatulajdonos mentesül a személyi jövedelemadó alól, amennyiben a szerződést a futamidő előtt fel nem mondja.
image

Gyarapítsa pénzét adómentesen!

Váltsa valóra hosszú távú befektetési elképzeléseit adókedvezménnyel, vagy teljesen adómentesen a Partner Bank TBSZ Számlájával! Gyarapítsa befektetéseit Tartós Befektetési Számlán („TBSZ”) kamat- és árfolyamnyereség adó mentesen!
A Partner Bank független letétkezelő bankként a nemzetközi tőkepiacon elérhető termékek széles választékát kínálja. Önnek lehetősége nyílik a világ legjobb befektetési eszközeihez hozzáférni.

Javaslatom mégegyszer USD számlára

Meglepő lépés: ukrán államkötvényeket vehetnek a kanadaiak - Portfolio.hu

Vásároljon 5000 dollárért vagyis 1745000 forintért Kanadai Államkötvényt dolláros számára.Ráadásul ezt ÖN megteheti Tartós Befektetési Számlán, így elkerülheti az 5 évig, hogy a  nyereségébő adozánia kelljen. Egy dollár jelenleg közép árfolyamon 348 forint, de erre számitson még rá 0,9% vagy 1% váltási költséget , nyilván persze rajtunk (Partner Bank)  keresztül váltaná vagy a Revolut számláján keresztül.

Kiváló vásárlásnak tűnik a Kanadai Államkötvény 3,75%-os 5 éves dollár kötvénye, a Német Államkötvény, a Volkswagen és a Schaeffler kötvénye mellettde dollárban az Apple 24-ben lejáró kötvénye és a NIKE , a Microsoft, a Berkshire HathawayTesla részvénye és a a Good-Year 5%-os kamatot fizető kötvénye mellé a Katar 2030-ban lejáró  4,4678%-os kötvénye és a Kanadai Államkötvény 3,75%-os kamatfizetésű kötvénye is megfelelő lehet. Illetve ha minimum 5-10 millió forinttal rendelkezik és bízik az euróban és nem szeretné forintban tartani a pénzét javaslom vegyen fix kamatozású eurós államkötvényeket és vállalati kötvényeket.

Sterling investment grade set to outperform US/Euro bonds

Egy 10 milliós portfólióba ezek közül az eurós állami vagy vállalati kötvények közül érdemes válogatni és azt elhelyezni

  • 2025 januárjában lejáró Lengyel Államkötvény ISIN: XS0479333311  hozam: 3,35% euró
  • 2025-ben lejáró Volkswagen kötvény  ISIN kód:XS2152062209 3,36% eurós hozam
  • 2026-ban lejáró Magyar Zöld kötvény (Magyar Államkötvény) euróban ISIN:XS2161992198 4,099% hozam
  • 2027-ben lejáró Mercedes kötvény ISIN: DE000A2GSLY0 2,91% hozam euróban
  • 2027-ben lejáró Continental (gumigyár) kötvénye ISIN: XS2558972415  3,64% eurós hozam
  • 2027 -ben lejáró Schaeffler MTN (autóipari beszállító és forgalmazó)  ISIN kód: DE000A2YB7B5  3,95% eurós hozam
  • 2030-ban lejáró Magyar Eurós Államkötvény(zöld kötvény) ISIN kód:XS2259191273  5,89% eurós hozam
  • 2032-ben lejáró Lengyel Államkötvény ISIN kód: XS2447602793 4,089% eurós hozam
  • 2033 OEBB Infrastruktura (Osztrák vasútvonal)ISIN kód:XS0984087204    2,88%  eurós hozam
  • 2034-ben lejáró Nestlé kötvény ISIN kód:XS2555198162  3,15% eurós hozam
  • 2035-ben lejáró Magyar Eurós Államkötvény(zöld kötvény) ISIN kód XS2181689659 évi 6,17% eurós hozam

 

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Kanadai Államkötvény 3,75%-os dolláros kötvénye, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretné átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!