A Mayr-Melnhof papírgyár belső számítása azt sugallja, hogy a vállalat részvényei alulértékeltek

  • A Mayr-Melnhof  Karton papírgyár saját számításai alapján azt jelzi vissza, hogy a részvényeinek 230-245 eurós tartományba kellene tartania
  • A szabad tőkéje a vállalatnak jelenleg igen magas akár újabb beruházásra is kész
  • Az Mayr-Melnhof Karton  elemzői célárfolyama 174 euró, ami 29%-kal a mi becsült valós értékünk alatt van.

Mayr-Melnhof buys Heidelberg VLF for French plant | Labels & Labeling

Elmúlt öt év

Ha egy befektető öt évvel ezelőtt 10 000 eurót fektetett volna a Mayr-Melnhof Karton részvénybe, akkor most 90 580 részvény birtokában lenne. A befektetés értéke most 11 612,32 euró lenne, mivel a Mayr-Melnhof Kartonrészvény értéke 128,20 euró volt az 14.09.2023-on. Így a 10 000 euróból 11 612,32 euró lett, ami 16,12 százalékos pozitív teljesítménynek felel meg öt év alatt.

Legutóbb a Mayr-Melnhof Kartonnál 2,57 milliárd eurós tőzsdei értékbecslés történt, ez azt jelenti, hogy a  cég kapitalizációs tőkéje  eléri ma a 2,57 milliárd eurós tőkét. A cég részvényeivel az osztrák ATX tőzsdén kereskednek ( Austrien Traded Index)

Raiffeisen Bank Chart

Az elmúlt  időszak nettó nyeresége az első félévben 63,3 millió euróra csökkent az előző év azonos időszakában elért 205,8 millió EUR után. “A Mayr- Melnhof Karton Ag. csoport fejlődése az év 1.felében tükrözi a karton-és papírágazat tartósan gyenge keresletét a 2022-es rekordév után” – kommentálta a Mayr-Melnhof vezérigazgatója, Peter Oswald nemrégiben  az adatokat.

Miért is volt nyereség csökkenés?

Company - MM Packaging

Nyilatkozatában a vállalat a nyereség csökkenésének okaként a fogyasztók inflációval kapcsolatos vásárlási vonakodását. Valamint az ügyfelek készleteinek a vártnál nagyobb csökkenését említette. Emellett a frohnleiteni (Stájerország) és a Neussi (Németország) kartongyárakban jelentős beruházási leállások voltak, ami szintén befolyásolta az eredményt. Másrészt örömteli volt az Mayer-Melnhof  Packaging divízió fejlesztése, amely pozitívan járult hozzá az előző évi felvásárlások utáni bevételekhez. Ezen a területen az ár – és akvizícióval kapcsolatos növekedésnek köszönhetően a csoport teljes árbevétele csak kismértékben csökkent.

A karton – és papíripar nehéz fejlődése azonban egyértelműen tükröződött a működési üzletágban: a kamat, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 375,8 millió euróról 214,3 millió euróra csökkent. A működési eredmény viszont 285 millió euróról 104 millió euróra csökkent. Az adózás előtti eredmény 77,2 millió euróval szintén elmaradt az előző évi 270,2 millió eurótól.

A Mayr-Melnhof Karton Ag.-nál továbbra is korlátozott beszerzési tevékenységet tapasztalunk az élelmiszeriparban. A csoport többek között költségmegtakarítással és az új beruházások csökkentésével küzd az általánosan nehéz helyzet ellen.

Research Hub: Mayr-Melnhof Karton AG

Várakozások

Mint a múltban, a közeljövőben valószínűleg szükségessé válik a gépek leállítása rövidtávon, hogy a termelést a piaci kereslethez igazítsák. Ez vonatkozik a Frohnleiten-I üzemre is. “Amikor látjuk a jelenlegi helyzetet (…), akkor azt kell feltételeznünk, hogy a harmadik negyedévre ideiglenes leállításokra lesz szükség ” – mondta Oswald egy elemzői konferencián a számok bemutatása után. A helyszínen azonban jelenleg nem terveznek létszámcsökkentést.
Oswald szkeptikus volt a csomagolási rendeletek Európai Bizottság által tervezett reformjával kapcsolatban. Jelenlegi formájában a tervezés valószínűleg magasabb szállítási költségeket eredményez egyes területeken a tervezett, gyakoribb csomagolásfogyasztás miatt, ami viszont éghajlat-káros kibocsátásokhoz vezethet-becsüli a Mayr-Melnhof főnök. Ugyanakkor nem fél a cégére gyakorolt jelentős negatív hatástól. A Myr-Melnhof papírgyár viszont hosszzabtávon beruházásokra és fejlesztésekre számít. Ezenkívül, mivel nagy kereslet van a papírra és a csomogaló anyagra több európai és amerikai vállalatnál, úgy gondoljuk, hogy a részvény árfolyam  ideiglenes visszaesései most jó lehetőség lehet a vásárlásra.

Mayr-Melnhof - Rendite mit Kartons und Verpackungen! Marktführer aus  Österreich ein Kauf?

Stabil részvényesi struktúra

A nagy stabilitás jellemzi a csoport részvényesi struktúráját. A legnagyobb részvényesek a fő részvényes családok, amelyek a részvénytőke körülbelül 58% – át birtokolják egy szindikátusban. A fennmaradó rész szabadon több intézmény és lakos birtokában van. A részvények nagy részes főként hosszú távú intézményi befektetők birtokában van Európában és az USA-ban.

Javaslat!

Vásároljon Mayr-Melnhof részvényt egy 10.000 eurós portfólióba. Egy darab részvény 127,7 euróba  kerül. A minimum vásárlás az 20 db részvény vagyis 2554 euró plusz a költség.  Érdemes a portfóliójában ezt a részvényt megvásárolni hiszen akár rövid, akár középtávon 15-20%-os emelkedést várnak tőle. Befektetési minimum ebbe a részvénybe forintban 1.160226 forint a szeptember 15-i árfolyam alapján. Ha Mayr-Melnhof részvényt vásárolunk, ne feledjük a többi jó európai részvényt se portfóliónkba megvenni.Ilyen jó részvény, még az Adidas, a Nestlé, a Reckitt Benchiser, a Novozymes, Novo-Nordisk és a Prudential Plc és a UBS, L’oreal illetve az SAP vagy a Munich Re. részvénye.

Maximilian Mayr-Melnhof am Start - WILD UND HUND

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!