Eli Lilly és a diabétes-avagy miért kell mindenkinek Eli Lilly vagy Novo-Nordsik részvény

Eli Lilly

2010-től folyamatos téma az elhízás és a cukor betegség. Azóta több vállalat és több ország fogott össze az elhízás ellen és a 2. számú cukorbetegség elleni harcban. Köztük olyanok, mint a dán Novo Nordisk vagy az amerikai Merck gyógyszergyár.  2008-ban a Merck & Co Inc. kísérleti gyógyszerének, a taranabantnak alacsony dózisával kezelt elhízott betegek jelentős súlycsökkenést értek el, de mellékhatások is jelentkeztek. Egy év elteltével, diétával és testmozgással kombinálva, a 2 mg-os dózisú gyógyszert kapó betegek átlagosan 14,5 fontot (6,6 kg) fogytak, szemben a placebocsoport 5,7 fontjával. Viszont innentől kezdve beindult a verseny.

Earnings Season: Analysis and Predictions | Merck, Novo Nordisk, Lilly,  Ionis, Bristol-Myers Squibb - YouTube

Napjainkban

A fogyókúrás cégek WW (Weight Watchers) és Noom közelmúltbeli lépései után a gyógyszergyártó Eli Lilly olyan szolgáltatást indít, amely az elhízás, a cukorbetegség és a migrén miatt gyógyszerekre szoruló embereket virtuális orvosi ellátáshoz kapcsolja, és azt mondja, hogy a gyógyszereket közvetlenül az otthonukba szállítja.

Az új szolgáltatás, a LillyDirect az első alkalom, hogy egy gyógyszergyártó cég ennyire bekapcsolódik az ellátás koordinálásába és termékeinek kiszállításába. Ez annak nyomán történik, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság novemberben jóváhagyta a súlycsökkentő gyógyszerét, a Zepboundot. A Lilly azt állítja, hogy nincs pénzügyi kapcsolata a távgyógyászati szolgáltatókkal, amelyekkel partnerségben állt: 9amHealth, Forum és Cove. A szolgáltatásokon keresztül bevont orvosok szabadon írhatnak fel bármilyen gyógyszert, de ha bizonyos, a Lilly által gyártott gyógyszereket írnak fel, a betegek jogosultak lesznek arra, hogy azokat közvetlenül a cégtől kapják meg otthonukba, biztosítva a “következetes hozzáférést” – áll a Lilly nemrég megjelent sajtóközleményében. A Lilly gyógyszer-kedvezményeit is automatikusan alkalmazzák majd azoknál, akik jogosultak rá.

FDA approval for Zepbound: FSU researcher available for context on newly  approved weight loss treatment - Florida State University News

A Zepbound hatása

A Zepbound két hormon hatását utánozza, amelyeket a bélrendszer szabadít fel evés után. Ez az Eli Lilly egyik legjobb gyógyszerkészítménye. Fokozza az inzulintermelést és lassítja az étel áthaladását a gyomorban és a belekben. Ami segíthet abban, hogy az ember hosszabb ideig érezze magát jóllakottnak. Az agyra is hat, hogy leállítsa az étvágyat és a sóvárgást. A klinikai vizsgálatokban segített az embereknek abban, hogy több mint egy év gyógyszeres kezelés után átlagosan 20%-ot veszítsenek a kezdeti súlyukból. A Zepbound és egy hasonló gyógyszer, a Wegovy hatóanyagai 2022-ben hiánycikké váltak, miután hírességek nyíltan beszélni kezdtek a gyógyszerekkel elért fogyásukról. A Zepboundot elhízott, legalább 30-as BMI-vel rendelkező felnőttek számára engedélyezték. Szintén engedélyezett olyan túlsúlyos, legalább 27-es BMI-vel rendelkező emberek számára, akiknek súlyukkal összefüggő egészségügyi problémájuk is van. Például magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint.

Eli Lilly cégről

 

Az Eli Lilly and Company egy amerikai gyógyszeripari vállalat, amelynek székhelye az Indiana állambeli Indianapolisban található, és 18 országban van irodája. Termékeit mintegy 125 országban értékesítik. A vállalatot 1876-ban alapította Eli Lilly ezredes, gyógyszerész vegyész és az amerikai polgárháború veteránja, akiről a nevét is kapta. 2022-től a Lilly a Prozac (fluoxetin) (1986), a Cymbalta (duloxetin) (2004) és a Zyprexa (olanzapin) (1996) nevű klinikai depresszió elleni gyógyszereiről ismert, bár elsődleges bevételi forrása a Humalog (inzulin lispro) (1996) és a Trulicity (dulaglutid) (2014) cukorbetegség elleni gyógyszerek. A Lilly eredményei közé tartozik, hogy a Jonas Salk által kifejlesztett gyermekbénulás elleni vakcinát és az inzulint elsőként gyártotta tömegesen. Az egyik első gyógyszeripari vállalat volt, amely rekombináns DNS felhasználásával humán inzulint állított elő, beleértve a Humulint (inzulin gyógyszer), a Humalogot (inzulin lispro) és az első engedélyezett biohasonló inzulinkészítményt az Egyesült Államokban, a Basaglar-t.

Individual Investors | Eli Lilly and Company

Eli Lilly részvényei

Égbe szökő 59%, hihetetlen magasságok. Elérte az 550 milliárd dollárt meghaladó piaci értéket a vállalat. Megelőzte a Johnson & Johnsont, és a világ legnagyobb gyógyszeripari vállalatává vált. Akárhogy is nézzük, 2023 kulcsfontosságú év volt az Eli Lilly (NYSE: LLY) számára. Logikusnak tűnhet azt gondolni, hogy a Lilly lendülete az új évben is folytatódni fog.Ugyanis az Eli Lillynek még vannak más potenciális növekedési hajtóerői is, amelyekkel akár folytatodhat a részvényemelkes.  Újabb rákgyógyszereinek, a Retevmo-nak és a Tyvyt-nek az értékesítése továbbra is lendületet vehet, ami az immár stabil vállalatot még magasabb állapotba viheti fel. Hasonóan a Novo-Nordisk sikeréhez. Emlékezzünk ebben a cikkben már írtam róla: Ozempic és Wegovy blogbuster gyógyszerek avagy a Novo-Nordisk sikere. Az Eli Lilly vállalat azt is reméli, hogy hamarosan megkapja a donanemab amerikai engedélyét a korai stádiumú Alzheimer-kór kezelésére. A Morningstar előrejelzése szerint a donanemab 2027-ig közel 4,9 milliárd dolláros forgalmat fog bonyolítani, ha engedélyezik.

Eli Lilly and Company Chart

Javaslat

Figyelembe véve, hogy az elhízási arány csak az Egyesült Államokban meghaladja a 40%-ot, a testsúlykezelés jelentős gyógyszeripari lehetőséget jelent. A BMO Capital Markets elemzője szerint a GLP-1 gyógyszerek piaca 2035-re elérheti a 100 milliárd dollárt. A Novo- Nordisk piacvezetőként évekig élvezheti ezt a hátszelet, de elmondható ez az Eli Lillyről is. Az Eli Lilly részvénye nem hiányozhat semmilyen portfolióból. Vagyis ha összeállitunk egy 10-12.000 eurós vagy dolláros portfoliót, tegyünk bee Eli Lilly részvényt vagy Novo-Nordisket, akár Merck &Co részvényt a Microsoft és Berkshire Hathaway részvényt illetve Nike vagy Adidas részvényt és a luxusszegmens Hermes-t. Ezenkivül akár vásárolhat 5% fix kamatozású eurós Magyar Államkötvényt vagy a Bayer vállalati kötvényét is. Nem árt tudni azt sem, hogy az Eli Lilly és az Isomorphic Labs együttműködik egy ideje. Azért, hogy kis molekulájú terápiás szereket fedezzenek fel több célpontra. Az Isomorphic 45 millió dollárt kap előre, és akár 1,7 milliárd dollárnyi mérföldkőfizetést, valamint lehetséges jogdíjakat.

Woman sitting on couch with coffee looking at mobile device

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden  út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!