Több mint 5,8% hozam a YUM! BRANDS, INC. kötvényével, azaz PizzaHut-ra TacoBell-re fel

Yum! Brands kötvény

2022-ben a Yum! Brands.-nek azaz a Pizza Hut, Taco Bell és a Kentucky Fried Chickennek is szüksége volt pénzre. Igen így van, hiába gondoljuk, hogy egy multinak mindig van pénze, neki is kell beruházásokra pénz. Ilyenkor felvesz kölcsönt vagy  vállalati kötvényt bocsát ki.

Yum! Brands kötvénye !

De miért is jó ez nekünk? Egy pár szóval leírom Önöknek. A Yum! Brands 2022-ben 1 milliárd dollár értékben bocsátott ki 10 évre vállalati kötvényeket . Ami azt jelenti, hogy az elsődleges és a másodlagos piacon (tőzsdén) keresztül az intézményektől, illetve a lakosságtól kér kölcsön a vállalat bizonyos kamatra, hogy beruházásokat hajtson végre. Ez a kamat ebben az esetben 5,375% dollárban, ami egy kiváló befektetés lehet annak aki dollárban gondolkodik, főleg ha ezt TBSZ számlán teszi meg.  A kamatokat minden év áprillis 01.-én fizeti rendszerességel az ügyfél számlájára vissza. Ezt a kötvényt 2000 doláros címlettel veheti meg az ügyfél Ausztriában, egy osztrák USD-s letéti számlára az ügyfelünk, de mivel a 2500 eurós szabályhoz képest a 2000 dollár kevés , így minimum 4000 dollár a vásárási limit a Yum! Brands kötvénynél. De van egy jó hírünk, mint minden kötvény ez a kötvény is 100% azaz névértéken kerül kibocsátásra . És névértéken azaz 100%-on jár e 20232.04.01-én. Közötte viszont árfolyama van, vagyis akár egy vállalati kötvényt megvehetünk 60-70%-ért ,de érhet menet közben 120-140%-ot is.

Most a Yum ! Brands kötvény vásárlóinak szerencséje van, hiszen a vállalat kötvénye 97,46%-os árfolyamon tartozodik és így a reálhozam ( vagyis évente ennyit nyerhetünk bruttóban) így 5,832% dollárban. Amit tudnunk kell viszont, hogy a Yum ! Brands kötvénye el van látva egy olyan instrukcióva, hogy visszahívási llehetőség. Hogy mit jelent ez?  A hitelező vagyis a Yum! Brands bármikor előtörlesztheti a hitelét, vagyis ejárat elött kifizetheti akár a fee vagy a teljes adosságát is , kamatokkal együtt.

Pizza Hut-parent Yum Brands profit sliced by promotions | Reuters

A vállalati kötvényhez kapcsolódó legfontosabb fogalmak

Kibocsátónak nevezzük azt a vállalatot, amely forrásbevonás céljából kibocsátja a kötvényeket. A kibocsátók változó hitelbesorolással rendelkezhetnek, ami azt hivatott szemléltetni, hogy mennyire megbízható a kibocsátó, mekkora a kockázata az esetleges csődnek, a befektetett összeg elvesztésének. A hitelbesorolást független adatminősítők végzik.

befektető az a személy, aki megvásárolja a kötvényt és ezáltal kölcsönt nyújt a kibocsátónak. A kötvény névértéke a kölcsön mértéke. Általában a kibocsátó a kötvény lejártakor a névértéket egy összegben visszafizeti a befektetőnek.

kamat a kötvény kuponján feltüntetett összeg, melyet az előre meghatározott módon fizet ki a kibocsátó a befektetőnek. Általában alacsonyabb hitelbesorolású kibocsátók magasabb kamattal tudják kibocsájtani a kötvényeiket.

A vállalati kötvény ára

Egy vállalati kötvény árfolyamát számos dolog befolyásolja, többek között:

  • A piaci hozamkörnyezet
  • A kibocsátó hitelbesorolása, fizetőképessége
  • A kötvénybe ágyazott jogok
  • A mögöttes instrumentumok teljesítése
  • A kínálat-kereslet változása (a kötvénypiac likviditása)

 

What are bonds? // The Motley Fool Australia

Kinek éri meg vállalati kötvény vásárlása?

Vállalati kötvényeket azoknak éri meg vásárolni, akik:

    • szeretnének például az állampapír hozamánál nagyobb hozamra szert tenni és vállalják az ezzel járó magasabb kockázatot
    • olyan vállalatba fektetnének, melynek bíznak a jövőjében, ám részvényt nem akarnak vásárolni
    • preferálják a kötvény jellegű befektetéseket
    • szeretnék optimalizálni a kamatadójukat, mivel vállalati kötvényeket kedvező kamatozási formában is lehet vásárolni, például tartós befektetési számlával (TBSZ) vagy nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ)

YUM! Brands-ről pár szó

Marketing Strategies and Marketing Mix of Yum Brands

 

A vállalat története 1977-ben kezdődött, amikor a PepsiCo a Pizza Hut felvásárlásával belépett az éttermi üzletágba. Egy évvel később a PepsiCo megvásárolta a Taco Bell-t. 1986 júliusában az R. J. Reynolds eladta a KFC-t a PepsiCo-nak, hogy kifizesse a Nabisco nemrég történt megvásárlásából származó adósságát. 1990-ben a Taco Bell révén felvásárolták a Hot ‘n Now-t, de a vállalatot 1996-ban eladták. 1992-ben a PepsiCo felvásárolta a California Pizza Kitchen-t.

PepsiCo 1992-ben felvásárolta a California Pizza Kitchen-t. 1993-ban felvásárolta a Chevys Fresh Mex, a D’Angelo Grilled Sandwiches és a kanadai East Side Mario’s lánc amerikai részlegét. Ezeket a láncokat később eladták, amikor a PepsiCo kiszállt az éttermi üzletágból, és kivált a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell .

Yum Brands Is Still A Good Long-Term Pick (NYSE:YUM) | Seeking Alpha

1997-ben a PepsiCo eladta a PepsiCo Food Systems étterem-ellátó egységét az Ameriserve Food Distribution Inc. részére.

Tricon Global Restaurants

Létrejött a Tricon Global Restaurants. Úgy hogy  a Yum! 1997-ben Tricon Global Restaurants, Inc. néven jött létre a PepsiCo gyorséttermi részlegéből, mint a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell éttermi vállalatok anyavállalata. A döntést januárban jelentették be, és a kiválás október 6-án történt meg. A Tricon a KFC központjának is otthont adó Louisville-t választotta vállalati központjául. A Taco Bell és a Pizza Hut székhelye továbbra is a kaliforniai Irvine-ban, illetve a texasi Dallasban maradt.

Tricon

 

YUM! Brands

A Yorkshire 2002 márciusában bejelentette, hogy egyesül a Tricon Global Restaurants-szal, és így megalakul a Yum! Brands. Az egyesülés 2002. május 8-án véglegesítésre került, és a névváltoztatás 2002. május 22-én lépett hatályba. 2002-ben a Yum! megkezdte a Pizza Hut és a Pasta Bravo, a Back Yard Burgers és az A&W párosítását célzó co-branding helyek tesztelését. 2011 májusában a Yum! megállapodott a Little Sheep kínai hot pot lánc megvásárlásáról 4,56 milliárd HK dollárért. A vállalat 2013 májusában nyitotta meg első éttermét a mongóliai Ulánbátorban. Mongólia számára a KFC az első nyugati gyorsétterem, amely megnyitotta kapuit az országban. 2017-ben a Yum! bejelentette, hogy 10 Pizza Hut étterem nyitását tervezi Etiópiában, miután franchise szerződést kötött az ország Belayab Foods and Franchise PLC-vel.

2020 januárjában a Yum! Brands bejelentette, hogy 375 millió dollárért felvásárolja a kaliforniai Irvine-ban található The Habit Burger Grill-t. A tranzakció 2020. március 18-án zárult le.

Yum Brand

2020-ban és 2021-ben a Yum! több technológiai vállalatot is felvásárolt. 2020 márciusában felvásárolta a Heartstyles-t, egy omnichannel oktató céget. 2021 márciusában felvásárolta a Tictuk Technologies-t, egy izraeli omnichannel rendelési és marketing megoldásokat kínáló céget és bejelentette, hogy felvásárolja a Kvantum Inc. mesterséges intelligencia alapú fogyasztói meglátásokat és marketing technológiát kínáló céget. 2021 szeptemberében a Yum! Brands befejezte a Dragontail Systems ausztrál konyhai rendeléskezelési és szállítási technológiával foglalkozó cég felvásárlását 69,1 millió dollár készpénzért. A Yum! Brands éttermi vállalat  2023 3.negyedévében 416 millió dolláros, azaz részvényenként 1,46 dolláros nettó nyereséget jelentett, szemben az egy évvel korábbi 331 millió dollárral, azaz részvényenként 1,14 dollárral. A Yum! Brands közölte, hogy az indiai franchisepartnerébe történt befektetés valós értékre történő átértékelése 5 centtel növelte az egy részvényre jutó eredményt, míg az árfolyam 1 centtel terhelte az egy részvényre jutó eredményt.

Javaslatom !

Miné hamarabb nyisson számát a Partner Banknál Ausztriában! A számlanyitás nem vesz sok időt igénybe, viszont  egy ingyenes konzultáción részt kell venni amin közösen megállapítjuk mekkora az Ön kockázattűrőképessége és miyen hozamelvárása van. A minimális jó portfolióhoz 10-12.000 dollárra vagyis kb 4,2 millió forintra van szükség. Ebben a portfolióban heye van az 5,375% fix kamatot adó YUM! Brands vállalati kötvénynek és olyan befektetési alapnak, mint a Fidelity Sustain Consumer befektetési alap, vagy olyan részvény, mint az Eli Lilly, a LVMH, Microsoft, Nike , Tesla vagy a BYD részvénye vagy a Katari államkötvény.

 

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Magyar Államkötvény, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

 

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!